lördag, september 18, 2010

Skatter får det att hetta till

Det märks att det är valtider. För oj vad det är många, långa och ibland hetska diskussioner därute och det som dominerar tv just nu är såklart alla dessa valdebatter. För min egen del så gör dom ingen som helst skillnad, jag röstar i första hand efter min ideologi, sen tittar jag på vilket parti inom den ideologin som ligger mig närmast och det partiet får min röst.

Det som är mest i hetluften som alltid är skatterna. Dessa skatter som ska stötas och blötas i all evinnerlighet, antingen är man för eller emot. Bra eller dåligt? Men allvarligt talat...det finns väl ingen människa som gillar skatter, eller? Jag känner ingen i alla fall. MEN skatterna finns ju där av en anledning, en väldigt enkel anledning. Det ger oss det välfärdssamhälle som vi har idag. Sen kan jag ju också tycka att alla pengar inte används på rätt sätt och att det finns massor att förbättra inom just vart vi lägger skatterna, vilka som får rätt till bidrag och hur modellen för dom olika bidragen skall se ut. Det ska inte vara busenkelt att få bidrag, men det ska heller inte vara så svårt att människor som behöver det hamnar mellan stolarna, nekas eller utförsäkras därför att Sveriges befolkning vill ha ett par fler hundralappar i plånboken varje månad.

Missförstå mig rätt, jag tycker också det är trevligt att få mer pengar i plånboken, absolut. Men, samtidigt så måste ju dom extra pengarna tas någonstans ifrån.

För det är ju så att om man sänker skatterna så blir det mindre pengar in till staten, vilket i sin tur ger mindre pengar till sjukvård, äldreomsorg, barnomsorg etc. Vilket i slutändan troligen kommer att leda till att det inte kommer kosta 150 kr att gå till doktorn eller 250-300 kr att gå till en specialist. Utan det kommer kosta tusentals kronor OM du inte har en dyr sjukvårdsförsäkring som i USA och då kommer nog de som nu skrattar över dom extra hundralapparna, att gråta över att de inte har råd med vård eller annan omsorg för sig och sina kära. Är det ett sånt samhälle vi vill ha?
Jag tror att ALLA tycker det är bra att vi har sån billig sjukvård som vi har idag. Men med den politik som nuvarande regering idkar kommer vi inte ha det speciellt mycket längre. Alla kan vi bli sjuka en eller flera gånger i livet och då ska det inte vara storleken på plånboken som avgör om vi får den vård vi behöver eller inte. Tycker i alla fall inte jag. =)

Inga kommentarer: